//
you're reading...
Култура и Общество, Медии и статии, Общество и култура

Из корейските медии 2

Отдавна не бях писала по темата. Ето разни статии, които ми направиха впечатление от последния път до преди 2 седмици 🙂

1. След инцидента “Сеуол” правителството поде широка инициатива за гарантиране на сигурността на гражданите (т.нар. “закон “Сеуол”” дълго беше предмет на спор между двете големи партии в парламента; не знам последно приеха ли го или не) като част от която забраниха на компаниите оператори на “червени” автобуси да возят правостоящи. “Червените “автобуси” са автобусите, които пътуват от Сеул до по-големите предградия (примерно Су-уон, които от една стана са отделни градчета от друга толкова хора живеят там пък работят в Сеул, че има градски транспорт до там включително и метро). В първите дни постоянно имаше статии за това колко хората не са съгласни с това и как трябва да чакат и пътуват още по-дълго и как дори ако компаниите пуснат още автобуси това пак няма да реши проблема, защото ще причини задръствания. Споменаваше се и че в час пик почти никой не спазва забраната.

2. Дете в начално училище излиза от банята, докато се облича баща му започва да му пипа тестисите. Съдът решава, че това не е сексуално насилие: “обвиняемият признава, че е пипал сексуалните органи на сина си, но предвид възрастта на ищеца, връзката му с обвиняемия, мястото на случката и обществено-моралните норми касаещи сексуалността, това може да се разглежда като израз на любовта на бащата”. Не искам да си представям какво е да трябва да продължаваш да живееш с този баща.

3. Удовлетворението на корейците от метрото се увеличава. Според проучване на Министерството на транспорта удовлетвореността на корейците от метрото се е увеличило от 4.76 на 4.78 пункта (7 е максимумът). Това, което най-им харесва, са сигурността и удобството следвани от маршрута на линийте и намалението при прекачване. Това, което най не им харесва било че е претъпкано и шумно. Освен това, 75% от пътуването с градски транспорт в Корея се случва в Сеул.

4. Сред децата, които тази година навършват пълнолетие най-често срещаните имена са Джи-Хун (за момче) и Ю-джин (за момиче). Другите най-популярни сред момчетата са: 동현, 현우, 준영, 재현, 성민, 성현, 승현, 준호, 민수 и др. При момичетата: 민지, 지은, 지현, 지원, 수진, 지혜, 은지, 수빈, 지영.

5. Населението на Сеул намалява. За 64 последователни месеца броят на хората, които напускат града е по-висок от броя на тези, които се нанасят. По последни данни населението е към 8,300,000.

6. Нова мода – секси преподавателки дават еротични уроци по английски онлайн. За аджошита.

7. Правителството продължава да намалява разрешения лимит за броя на нейтив преподаватели по английски в публичните учлища с цел да стимулира наемането на корейци вместо на чужденци да преподават английски. Сеулските власти планирали да обучават корейските преподаватели, за да нямат нужда от нейтив speakers. Haha, good luck with that корейци да са толкова добри колкото нейтив. И, да, не знам защо правителството иска да регулира всичко.

8. Работните условия в “Самсунг” май не са от най-добрите. Статията разказва за случаи на работници заболели от левкимия. Любимата ми част: починалият работник, за който разказва тази статия, е работил в завода на “Самсунг” в Он-янг. Он-янг е старото име на Асан (и все още се ползва за назоваване на центранлата част), градът, където живях първата си година в Корея. Кампусът ми беше до завода, градината пред него – любимото ми място за разходка. Цццц… какви ли мръсни тайни се крият зад онези високи огради.

9. Удовлетворението от метрото може и да расте, но сексуалното насилие в него също. За втора поредна година броят на случаите на сексуално насилие в метрото се увеличава – за първото полугодие са били 628. За цялата минала година report-натите са били 1026. Най-честите инциденти – опипване и снимане със скрита камера. Снимането със скрита камера обаче намалявало. Най-много били инцидентите в линия 1 на метрото.

10. За опасностите на карането на колело в нетрезво състояние. Събират се колоездачи на карат по устието на Хан-канг и като се накарат сядат да пийнат по бира. После имало много инциденти и някакви експерти предлагали да има закон, който да регулира това явление. Напомня ми на един от преподавателите ми по корейски, който ни учеше да пишем есета за ТОПИКа – дава ни проблем и ние трябва да го коментираме и да предложим решение. Аз винаги залагах на образование и публичен дебат, той винаги ми казваше, че съм много софт и трябвало със закон и съд да се регулират нещата. Вика “ако беше написала и закона като метод за решение на проблема щеше да имаш по-висока оценка”. Викам “няма, не вярвам в комунизма, не искам правителството да ме възпитава.”

11. Разказва за някакъв случай на преподавателка, която настройвала учениците срещу някаква ученичка и така я превръщала в 왕따. Казвала на другите “дръжте се с нея като с невидима” и пращала други ученици да я следят дали наистина ходи до тоалетната, когато по такава причина излезе от час.

12. По данни на Министерството на културата и спорта 55% от корейците планирали да заминат на почивка тази година (8% по-малко от предходната година), на човек смятали да отделят по 270,000 уона на ден (при 230,000 за миналта година), 83% мислели да почиват някъде в страната. Близо 53% планирали да заминат в периода 29.07 – 4.08, 10% – в периода 22-28.07. 50% заминавали за 2 нощувки/3 дни. От тези, които няма да ходят на почивка, 66% казват, че не им се ходи или нямат време (основната причина сред 20+ годишните), 19% – че не им стигат пари за това. Сред 30+ годишните най-често посочваната причина е, че “имат да гледат семейство” (слагам го в кавички, защото предполагам се отнася за деца и възрастни роднини). Сред 50+ годишните – липсата на средства, сред 60+ годишните – здравословни причини.

13. По данни на данъчните власти сумата, която компаниите плащат за забавление в барове предлагащи секс услуги по време на корпоративни вечери, е надвишила 1 милиард долара през 2013. Все пак се наблюдава тенденция към спад в това разходно перо.

14. Нараства броят на заболелите от рак на белите дробове сред непушачите. Според репортажа причината е в натрупаната в одеалата прах. Според мен един истински информативен репортаж трябваше да отбележи индустриалното замърсяване на въздуха и “азиатския дъжд” дето периодично идва от Китай. Но може би е по-лесно да кажеш на хората да си перат завивките по-често (съветът към зрителите в края на репортажа) отколкото да им кажеш, че живеят в стана с мръсен въздух.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: